Pojišťovny už tolik nediskriminují mladé řidiče

Mladí lidé si na povinném ručení připlatí nejvíce. To je notoricky známá pravda, kterou na vlastní kůži pocítily tisíce řidičů. Dobrou zprávou je, že se začíná blýskat na lepší časy.

Pojišťovny se vždy snaží o eliminaci rizika. Tudíž nikoho nepřekvapí fakt, že méně rizikovým řidičům zlevňují cenu, přičemž u rizikových řidičů je to naopak. Statistiky ukazují, že právě mladí řidiči způsobují nejvíce autonehod, tudíž jsou pro pojišťovny nejrizikovější. Tudíž mnohé pojišťovny se snaží toto riziko vyrovnat vyšší cenou – některé znevýhodňují řidiče do 25 let, jiné dokonce do 30 let.

Index24 odhalil překvapivou věc. V roce 2018 se snížila míra cenového znevýhodnění mladých řidičů oproti předešlým letem. Index24 mapuje vývoj cen pro čtyři skupiny lidí: rodinu s dětmi, single domácnost, seniorský pár a mladý bezdětný pár. Právě poslední skupinu jsme použili ke srovnání míry cenového znevýhodnění. Tato domácnost je totiž věkově nejmladší: je jim 26 a 27 let.

Podle Indexu24 v roce 2017 měl mladý řidič až o 65 % vyšší cenu povinného ručení, než je průměrná cena. Avšak v roce 2018 byla míra tohoto cenového znevýhodnění mnohem nižší – například v březnu roku 2018 to bylo už jen 46 %.

Důvodem je zřejmě zostřující se konkurence na trhu povinného ručení, kdy jednotlivé firmy nechtějí zvýšenou cenu odradit své klienty. Určitý vliv na cenotvorbu může mít i zvyšující se obliba cenotvorby, založené na vyhodnocování jízdy řidiče, díky čemuž mohou pojišťovny získat přehled o rizikovosti daného pojištěnce.

Publikováno v Index24 a tagováno , , .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *